Bossche Franka van Dommelen begint aan nieuwe muzikale uitdaging

“Er is zo veel te ontdekken!”

‘s-HERTOGENBOSCH – De jonge sopraan Franka van Dommelen, woonachtig in ’s-Hertogenbosch,  is het nieuwe jaar goed begonnen. Ze heeft het verrassende debuutalbum Riflesso uitgebracht. Als een van de eerste singer-songwriters in de klassieke vocale muziek slaagt ze erin een breed publiek te bereiken met virtuoze en toegankelijke melodieën. Met haar eigen composities weet Franka zich te onderscheiden en waagt ze zich aan een nieuw genre.

Door Astrid Berkhout

Franka is op dit moment in binnen- en buitenland actief als opera- en concertzangeres. “Ik ben zelf niet opgegroeid met klassieke muziek”, vertelt ze. “Ik heb op 14-jarige leeftijd wel klassieke zangles gehad, maar begreep het toen onvoldoende en kon het om die reden niet zo waarderen. Pas rond mijn 18-de leerde ik de muziek beter kennen. Door mezelf erin te verdiepen ging er een onbekende wereld voor mij open die de ontdekkingsreis meer dan waard was. Toen ik op het conservatorium startte, wist ik dat ik klassieke muziek dichter bij de mensen wilde brengen.” Franka heeft er bewust voor gekozen om (samen met Cor Vergouwen) eigen composities te gaan schrijven, een unicum in de Nederlandse klassieke muziek. “Na mijn optredens krijg ik vaak te horen dat mijn performance heel toegankelijk is, maar niet ieder klassiek stuk is even toegankelijk. Met deze eigen stukken hoop ik de afstand tot klassieke muziek te verkleinen en  de muziek een nieuwe impuls te geven.”

Bewandelen van nieuw wegen

“Als je je verdiept in de wereld waarin de componisten hebben geleefd, ontdek je mooie geheimen en levensgebeurtenissen die bepaalde composities extra kracht en waarde geven. Mozart en Bach weten me enorm te raken, maar bijzonder warm word ik van Italiaanse componisten als Puccini en Verdi. Zij wisten de muziek bij het volk te brengen en wilden de mensen raken door toegankelijk te zijn. Daartoe waren zij bereid onconventionele composities te schrijven en nieuwe wegen te bewandelen. Dit laatste spreekt mij enorm aan en daagt me uit. Ik vind het behoorlijk spannend om zelf klassieke muziek te schrijven, want critici kunnen hier een heel sterke mening over hebben. Toch heb ik die stap gezet omdat ik me niet door angst wil laten leiden.” De Italiaanse invloeden zijn terug te horen in haar eigen composities. “Zo ervaar je op het ene moment het Italiaanse en openlijk geuite temperament en de bijbehorende passie en bevind je je op het andere moment op een mysterieus Venetiaans gemaskerd bal. Uiteraard zijn de stukken ook in het Italiaans.”

Drempelvrees

Op het album Riflesso worden haar eigen composities afgewisseld met bekende opera-aria’s, waaronder O mio babbino caro (Puccini) en Casta Diva (Bellini). Franka wordt bij alle stukken begeleid door een zelf samengesteld symfonisch kamerorkest dat met musici uit het Metropole Orkest werd gecompleteerd. De productie, in handen van haarzelf en Co Vergouwen, werd geheel uit eigen middelen gefinancierd. “Tijdens concerten heb ik een aantal eigen stukken uitgevoerd. Mensen vroegen me dan of deze ook op cd verkrijgbaar waren. Om die reden heb ik dit album gemaakt. Vanwege de afstand die men tot de muziek ervaart, heeft een bepaald publiek soms drempelvrees om zich verder in deze muziek te verdiepen. Omdat deze stijl relatief onbekend is of omdat men bevooroordeeld is en denkt dat het saai is. Zodra ze er echter serieus naar gaan luisteren, vinden ze het juist heel bijzonder. Dat blijkt ook wel uit de reacties op klassieke uitvoeringen in talentenprogramma’s. Ik hoop dit publiek met mijn eigentijdse klassieke muziek over de drempel te trekken en ze te enthousiasmeren voor alles wat klassieke muziek te bieden heeft. Er is zo veel te ontdekken!”

Franka van Dommelen: “Ik ben heel benieuwd naar de reacties van het publiek”

Reacties zijn gesloten.