Talent alleen is niet meer voldoende

KLASSIEKE MUZIEK Het ondernemerschap als redmiddel om niet afhankelijk te zijn van bezuinigingen bij orkesten

Klassiek geschoolde muzikanten moeten zelf de handen uit de mouwen steken. Anders is er weinig kans op werk en blijven ze afhankelijk van de bezuinigingen.

Netwerken, bepalen wat je waard bent en proberen te scoren. Op het eerste oog geen eigenschappen die bepalend zijn voor het succes van een klassiek geschoolde muzikant. Maar juist nu is het ondernemerschap minstens zo belangrijk als het talent.
„Je bent als ondernemend muzikant minder afhankelijk van de gevolgen van de bezuinigingen en bent dus beter in staat het hoofd boven water te houden”, zegt bijvoorbeeld Franka van Dommelen.
De 29-jarige Bossche sopraan weet er alles van. Ze studeerde klassieke zang aan het conservatorium in Tilburg. Daarna werd ze aangenomen op het prestigieuze conservatorium van Hamburg. Nu zingt ze in opera’s en concerten in binnen- en buitenland. „En dat is bijzonder, maar je sociale leven is beperkt. Je brood verdienen met het zingen van opera’s is bovendien erg moeilijk.”
Dat leven van de muziek moeilijk is, is niets nieuws. Maar je brood verdienen als klassiek muzikant lijkt tegenwoordig een onhaalbare kaart. Plaatsen bij orkesten verdwijnen in rap tempo.
Volgens een woordvoerder van Het Brabants Orkest zal het aantal werkplekken voor afgestudeerden alleen maar minder worden. „Op landelijk niveau verdwijnen 300 tot 400 arbeidsplaatsen.” Het Brabants Orkest overlegt momenteel met Het Limburgs Orkest over een mogelijke fusie.
„Er zijn extreem weinig plaatsen, voor heel veel kandidaten”, vat Van Dommelen de ontwikkelingen samen. „De kans op een plaats in een orkest of een rol in een opera is zeer klein. Veel muzikanten geven les naast het optreden, maar ook daarop wordt bezuinigd. Daarom gaan steeds meer musici ondernemen.”
Van Dommelen kijkt verder dan alleen klasieke zang. Zo treedt ze bijvoorbeeld wel eens op met dj’s en bekende Nederlanders en vormt met twee moderne dansers een ensemble. Ook neemt ze een cd op: klassiek met een ‘poppy’ invalshoek.
„Ik vind het geen probleem andere dingen te doen. Klassieke muziek en commercie sluiten elkaar niet uit, zoals sommigen beweren. Net als elke andere ondernemer bied je je diensten aan. Als er geen vraag is naar je product, is het van belang je koers bij te stellen.”
Het is volgens haar geen schande de eeuwenoude traditie van klassieke muziek te combineren met andere muziekstromingen. „Sterker nog, daardoor maak je klassiek populair bij een grotere groep mensen. Conservatoria zouden meer aandacht mogen besteden aan het ondernemerschap.”

Artikel Brabants Dagblad 29-2-2012

Brabants Dagblad, Wesley Hegge, 29-02-2012
Fotografie: Marc Bolsius

Reacties zijn gesloten.