Ook Berlijn jaagt op Van Dommelen

Supertalent uit Haaren mag na Fontys Conservatorium naar prestigieuze opleiding in Hamburg

De kans om bij opera-opleidingen door de audities heen te komen is heel klein. Sopraan Franka van Dommelen lukte het.

“Moet je eens kijken wat een taart”, roept Franka van Dommelen, nog geen week geleden met een negen en een half afgestudeerd aan de afdeling solozang van het Fontys Conservatorium in Tilburg. Voor tweehonderd belangstellenden gaf ze haar examenconcert. Op dat moment was de sopraan, die afkomstig is uit Haaren, al toegelaten op de opera-opleiding in Hamburg.

Een van de moeders heeft deze taart gemaakt. Ik wilde hen betrekken bij mijn optreden. Mensen die niet thuis zijn in klassiek wil ik het gevoel geven dat die muziek niet per se zwaar is, maar ook vrolijk en toegankelijk kan zijn. Dat heb ik tijdens mijn hele opleiding belangrijk gevonden. Het moest een intiem optreden worden. Het toneel was donker, met een enkel kaarsje. Om elk afzonderlijk stuk een eigen sfeer te geven, heb ik voor ieder lied een ander lichtplan geschreven. De mensen waren geroerd, vertelden ze, dus die opzet is gelukt.”

Klassieke zang lag aanvankelijk niet voor de hand. Ze studeerde Personeel en Arbeid aan de Avans Hogeschool in Den Bosch, en volgde tegelijkertijd de opleiding van de Tilburgse MusicAllFactory. “Het heeft jaren geduurd voor ik durfde te kiezen voor het zingen”, erkent Van Dommelen. “De dirigente van het Haarense koor waar ik op zat, vond dat ik zangles moest nemen. Ik was 17, wilde musical doen. Edward Hoepelman spoorde me aan om door te gaan op het conservatorium. Ik had niet zoveel kaas gegeten van klassiek. Dat zit niet bij ons in de familie. Zangdocente Hanneke Kaasschieter zag wel wat in me. In vier jaar heb ik me echt kunnen ontwikkelen.”

In het laatste jaar kwam de vraag wat ze na haar examen zou gaan doen. Ze wilde naar Duitsland. “Omdat het echt een operaland is”, zegt ze meteen. “Het liefst naar Hamburg. Daar is een specifieke opera-opleiding, met een keur aan vakken. Drama, Italiaans, schermen. En ze verzorgen ieder jaar een productie. Ik had me ook aangemeld in Berlijn en Amsterdam. De kans dat je door de audities heen komt is heel klein. Ze laten maar een paar mensen toe van meer dan honderd kandidaten. Tegelijkertijd moest ik achter fondsen aan om zo’n studie te bekostigen. Je moet hele documenten opstellen, met je plannen, toekomstvisie, begrotingen. Je loopt het risico dat je aangenomen wordt maar geen geld krijgt. De dag na mijn auditie in Hamburg werd ik gebeld dat ik daar terecht kon. Op hetzelfde moment kwam op mijn voicemail het bericht binnen dat ook Berlijn me toegelaten had. Ongelofelijk toch?”

  • Tien jaar geleden blies Hanneke Kaasschieter de afdeling solozang van het Fontys Conservatorium nieuw leven in.
  • De opleiding werd strenger, met meer nadruk op zangtechniek.
  • Twee jaar geleden werd ook Xenia Meijer docente; zij is nu co√∂rdinator van de afdeling.
  • Beiden hebben Franka van Dommelen les gegeven.
  • Er zijn nu 25 studenten.
  • Een 8 geldt als een heel goed cijfer; afstuderen met een 9,5 is uitzonderlijk hoog.

 

Brabants Dagblad, René van Peer, 18-07-2009

 

Reacties zijn gesloten.