Concert Orventus m.m.v. Franka

Tijdens de Monuments of Music concerten zal Orkest Orventus een première verzorgen voor blaasorkest van een vijftal liederen van Aaron Copland. Soliste is de talentvolle sopraan Franka van Dommelen.

De Engelse componist Benjamin Britten vroeg Aaron Copland een Amerikaanse volksliederencyclus te componeren voor het Music and Art Festival in Aldeburgh, Engeland.

Deze vraag resulteerde in twee sets van 5 liederen in 1951 en 1953.

Oorspronkelijk voor stem en piano werkte Copland ze in ’57 om voor stem en orkest. De onderwerpen van de liederen zijn niet typisch Amerikaans, sommige hebben een politieke lading, gaan over de liefde of zijn kinderliedjes, maar de muziek is zeker Amerikaans. In de tijd dat deze liederen werden gecomponeerd was Amerika’s onschuld in de wereld aan het afnemen.

De koude oorlog woede voort en Copland vond deze verstikkende tijd moeilijk voor zijn compositieproces. De eenvoud van deze liederen en de gevoelige manier waarop ze door Copland behandeld worden geven als het ware het verlangen van de componist weer om terug te keren naar een periode in de geschiedenis waarin de zaken er minder gecompliceerd voor stonden.

Over de vijf liederen
Het eerste lied is: “Simple Gifts”, de meest bekende van de Old American Songs en is een ‘Shaker’ hymn uit 1848.

Het tweede lied is “Ching-a-Ring Chaw”, een vroeg minstreellied. Het is een soort een zwierig deuntje vol syncopes en ritmische accenten.

Lied nummer drie “Long Time Ago” is ook een minstreellied, waarschijnlijk uit 1833. Dit lied gaat over een verloren liefde en de dood.

“At the River” vervolgens is een zachtaardige en geliefde Hymntune uit 1865. De begeleiding begint simpel maar wint gelijkdelijk aan kracht en intensiteit.

Het laatste lied, “I Bought Me a Cat” is een grappig kinderliedje in de stijl van “Old MacDonald,” waar, in het steeds herhalende couplet, een nieuw dier wordt geïntroduceerd; het laatste ‘dier’ is een vrouw! In het lied imiteert de zangeres de verschillende dieren en het orkest ondersteunt dit door de geluiden van de kat, eend, gans, kip, varken, paard en koe na te bootsen.

Concerten
31 maart 2012 20.00 uur Sociaal cultureel centrum De Cour, Marktstraat 6, Terheijden
1 april 2012 14.00 uur Cultureel centrum Den Herd, Emmaplein 4, Bladel
5 mei 2012 20.00 uur Verkadefabriek, ‘s-Hertogenbosch

Meer informatie: www.orventus.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.