Opera Die Verkaufte Braut

Samen met Laeti Cantando en collega-solisten geef ik invulling aan een concertante uitvoering van de opera Die Verkaufte Braut van B. Smetana. Op 14 april 2019 om 14.00 uur wordt dit prachtige werk in Den Durpsherd te Berlicum uitgevoerd.

De pers:

Laeti Cantando verrast met soliste

Het zichzelf gemakkelijk maken, daar doen ze bij het Berlicumse operakoor Laeti Cantando niet aan. Bij het jaarlijkse voorjaarsconcert van 14 april mogen er maar een paar nummers op de setlist staan die het publiek al eens eerder van het koor heeft kunnen horen. De rest bestaat uit nieuw materiaal. Dit keer speelt de opera Die Verkaufte Braut een prominente rol. Met, voor het eerst in de 38-jarige geschiedenis van het koor, een solist van Berlicumse bodem. Ook voor sopraan Franka van Dommelen is het optreden een uitdaging.

Door Wim Poels

Elk voorjaar geeft Laeti Cantando – zingen maakt blij – een uitgebreid concert. Vaak is er een opera die een centrale rol speelt en in dit geval is dat een vrij onbekend stuk. Die Verkaufte Braut is een vrij onbekende komische opera in drie aktes van Smetana. De componist zullen veel mensen – al dan niet bewust – wel kennen van Die Moldau.
Laeti Cantando wil zichzelf en het publiek verrassen. “Soms ga je naar een concert en krijg je weer de bekende nummers te horen. Wij vinden het leuk als het publiek ook eens met iets anders kan kennismaken”, zegt dirigent Annemieke Kamphuis.

Uitdaging

Meestal, ook nu, is het zo dat een van de leden met een suggestie komt. Annemieke bekijkt dan of het een stuk is dat het koor aankan. In dit geval besefte ze dat het een uitdaging zou worden. Maar met een paar goede solisten zou het moeten kunnen. Overigens brengt het koor wel de hoogtepunten uit het werk. Dick Ramler praat de delen aan elkaar, zodat het verhaal voor het publiek te volgen is.
Het koor zelf is al een jaar aan het repeteren. Vaak met zijn allen, maar ook regelmatig per partij. “Ik ben zelf alt”, vertelt koorlid en voorzitter Mardien van Helvoort. “Die partij is vaak heel anders dan de melodie die je in je hoofd hebt zitten. Vooral het pakken van de eerste noot is lastig.” Pianist Toon Bierman speelt bij het aangeven daarvan een cruciale rol.
Dat jaar oefenen is echt nodig, ook voor de zeven andere stukken die het koor zingt voor de verkorte versie van de opera aan de beurt komt. “Het nummer Il Gondolière bijvoorbeeld is zó moeilijk. We hebben zelfs even overwogen om ermee te stoppen, maar toen hadden we er al zoveel energie in gestoken dat dat zonde zou zijn. En nu zit het er toch in, we zijn ervan overtuigd dat we het kunnen”, aldus Mardien.

Solisten

Enkele koorleden hebben een korte solopartij, maar voor de belangrijkere rollen heeft het Laeti Cantando liefst drie professionele solisten voor het eenmalige optreden aangetrokken. Daarmee pakt het koor nog groter uit dan tijdens het jubileumconcert bij het 35-jarig bestaan, nu drie jaar geleden. Naast de bas Jop van Gennip en de tenor Nick van Kuipers is dat voor het eerst iemand van eigen, Berlicumse bodem: sopraan Franka van Dommelen. De solisten komen uit het netwerk van de dirigente. Zij kent veel mensen en legt het eerste contact.
In het geval van Franka waren de lijntjes kort. Ze kent het koor en heeft er wel eens optredens van gezien. Tenslotte is haar moeder ook lid. “Wat ik leuk vind, zijn de enorme gedrevenheid en energie waarmee deze mensen muziek maken”, zegt ze. “Het is een groot koor en durft vernieuwend te programmeren.” Annemieke stelt overigens dat het feit dat Franka uit de eigen plaats komt erg leuk is, maar geen hoofdrol speelde bij haar selectie. “Kwaliteit staat voorop”, vindt ze. En die biedt de sopraan.

Knikkende knieën

Franka mag dan wel een van de professionals op het vooral door amateurs gevulde podium zijn, dat wil niet zeggen dat zij het allemaal eenvoudig vindt. “Integendeel zelfs. Onlangs was ik bij een interview met Armin van Buren. Die vertelde dat hij voor elk optreden zenuwachtig was. Ik herken dat wel: knikkende knieën voor je op moet. Of je dat kunt horen? Dat is een leuke opdracht voor de luisteraars: hoor je het verschil tussen de eerste en de laatste noot.”
Optreden in eigen dorp is dan nog extra spannend. “Normaal sta ik anoniem voor een zaal. Nu is dat voor het eerst anders en kennen de mensen me persoonlijk. Bovendien vind ik het ook een uitdagend stuk met snelle loopjes en veel veranderende toonsoorten. Het was ook voor mij onbekend. Ik draai vaak in de auto cd’s van stukken die ik zing, zodat ik er al rijdend naar kon luisteren. Maar het is zo zeldzaam dat het me niet lukte een goede opname te vinden. Op youtube staat wel wat, maar dat is maar zo zo.”

Piano

Waar het koor wekelijks in Den Durpsherd bij elkaar komt, oefent Franka de laatste maanden gewoon alleen thuis aan de piano. De wetenschap dat Laeti Cantando een jaar oefent voor de uitvoering, maakt het voor de sopraan niet gemakkelijker. “Het koor verwacht wat van je en dat mag ook. Maar het blijft mensenwerk. We hebben bovendien maar één kans en dan moet het goed gaan. Dat is toch anders dan als je tien uitvoeringen hebt.”
8 april wordt een spannende dag. De generale repetitie is het enig moment dat amateurkoor en professionele solisten samen oefenen en de zaken op elkaar afstemmen.
Het voorjaarsconcert zelf wordt gegeven op zondagmiddag 14 april om 14.00 uur in Den Durpsherd in Berlicum. Toegang: € 12,50. Kaartjes zijn te reserveren via www.durpsherd.nl of 073-5032016.

Laeti Cantando

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.